maanantai 14. joulukuuta 2015

Hääperinteet

Häätrendit tulevat ja menevät, mutta perinteet pitävät pintansa. Joillakin perinteitä on näkyvillä enemmän ja joillakin vähemmän - jos ollenkaan. Jokainen järjestää omanlaisensa häät, mutta haluamme sen verran kunnioittaa juuriamme, joten valitsemme muutamia perinteitä tärkeään päiväämme meille sopivissa mittakaavoissa. Polttareihin haluaisin muuten enemmänkin näitä vanhoja perinteitä ja taikoja, mielestäni morsiussauna on mitä hurmaavin perinne, mutta siitä mahdollisesti lisää myöhemmin.
 
Historia on kiinnostanut aina ja häidemme teema on vintage, joten mielestäni perinteiden kuuluu myös näkyä hääpäivänämme. Juhlassamme tullaan näkemään ainakin  kakun leikkaus, häätanssi, kimpun sekä sukkanauhan heitot. "Jotain sinistä" puuttuu asustani kokonaan, mutta "jotain uutta, lainattua ja vanhaa" toteutuvat (ihan vahingossa). Ajattelin kirjoitella teille yleisesti hääperinteistä ja verrata niitä meidän häihimme. Eli ihan leikkimielinen postaus tiedossa - ja tekstiä sitäkin enemmän. :)
 
 
HÄÄPÄIVÄN VALINTA
 
Alkuperäinen hääpäivämme olisi ollut 1.7.2017 ihan vain siksi, että päivämäärä näyttää hauskalta ja kyseessä olisi ollut lauantai. Päätimme kuitenkin aikaistaa häitä vuodella ja valitsimme uudeksi päiväksi 13.8.2016. Halusin elokuun siksi, että silloin (pitäisi) on vielä kesää jäljellä (arvatkaa mikä biisi alkoi juuri soida päässäni) ja illat kuitenkin jo sen verran hämäriä, että valosarjat ja kynttilät pääsevät juhlapaikalla oikeuksiinsa. Lauantai 13. päivä vain valittiin ilman sen kummempia syitä. Tosin voi olla, että myös sulhon kommentilla "Kallio block partyjen aikana me ei voida viettää häitä" oli osansa asiaan; Nyt herra T siis pääsee juhlimaan edellisenä viikonloppuna Kallion katujuhlia. :D
 
Tiesittekö, että hääpäivän valintaankin kuuluu omat uskomuksensa? Joidenkin lähteiden mukaan hääpäivänä maanantai tarkoittaa terveyttä, tiistai rikkautta, keskiviikko onnea, torstai häviötä, perjantai ristintietä ja lauantai epäonnea (apua). Jossakin uskottiin, että tiistai, torstai sekä lauantai (jes) ovat parempia hääpäiviä, kuin maanantai ja perjantai.
 
Häiden tulisi olla järjestetty uudenkuun aikaan, jolloin vastanainaiden hyvinvointi kasvaa kasvamistaan. Kun avioliitto on solmittu uudenkuun tai täysikuun aikaan, liitoista tulee onnellisia... ja vaimokin säilyy nuorena ja rypyttömänä tavallista pidempään. :D Kesäkuu on muuten suosituin hääkuukausi - näin on ollut jo roomalaisten ajoista saakka. Kesäkuu onkin saanut nimensä Junolta, avioliiton ja naisten jumalalta. Meillä mennään nyt kyllä ihan mönkään tämän hääpäivän valinnan kanssa, heh.
 
Vaikka vietämmekin häitä kesällä, niin nykyäänhän ei voi olla varma, vaikka pyryttäisi lunta keskellä juhannusta, mutta eihän tuo häissä haittane - lumi ja vesisade nimittäin tietävät rikkautta (toisaalta sade voi merkitä myös surua). Jos hääpäivänä myrskyää, se enteilee myrskyistä avioliittoa ja tyyni sää tyyntä avioliittoa. Jos matkalla alttarille sataa ja sade peittää jalanjäljet, tietää se onnekasta liittoa. Kylläpä on tarkkaa - Mutta meillä onkin jo iso sateenvarjo ostettu, kun ei Suomen kesästä koskaan tiedä! :)
 

 
KAASOJEN JA BESTMANIEN VALINTA
 
Tässä sitten heti seuraava perinne, mikä meni ihan mönkään. ;D Kaason tulisi olla morsianta vanhempi, kokenut vaimo. Kaaso ei saa olla morsiamen ikätoveri. Hänen tulisi suojata morsianta noituudelta ja neuvoa tälle avioliittotaikoja. Paikkakunnasta riippuen kaaso on ollut morsiamen sukulainen, säätyläisnainen, vanha muori tai papinrouva. Kaaso ei saisi olla morsianta nuorempi tai kateellinen morsiamelle, sillä tämä aiheuttaa huonoa liitolle. Ja tämä on mun suosikki; kaason täytyy olla kaunis, sillä mitä kauniimpi kaaso, sitä kauniimpia lapsia hääpari saa. Onneksi siis valitsin kauniit kaasot. ;) Kaikki paineet teille siis, Anu ja Suvi!
 
Bestmanin tulisi myös olla sulhasta vanhempi arvostettu henkilö. Hänen tulisi osata tietäjän tehtävät, jotta hän osaisi peruuttaa noitien sekä kateiden ihmisten aikeet. Antti, meillä on täysi luotto suhun! 
 
 

 
ENNEN HÄITÄ
 
Lueskelin erilaisista perinteistä ennen vihkimistä ja niitähän riitti! Oli höyhenen laittamista sulhasen pohkeeseen, oluttuopin heittämistä pään yli (ei kiitos, juon sen mielummin) ja punaisen ruusun laittamista tyynyn alle, mutta ajattelin tässä ottaa esille sen meille tärkeimmän perinteen, eli näemme toisemme vasta vihille mentäessä. En nyt usko, että avioliittomme olisi samantien epäonnistunut, jos näkisimmekin toisemme ennen "alttarille menoa," mutta mielestäni tuossa perinteessä on jotakin ihanaa ja jännittävää. Ajatuskin siitä saa masunpohjan kutittelemaan. :) Tarkoituksena siis on, että vietämme edellisen yön erillämme. Toisaalta olemme myös puhuneet, jos ottaisimmekin potrettikuvat jo ennen vihkimistä, jolloin haluan ehdottomasti "first look" kuvat - Tästä jutustelen varmasti myöhemmin lisää.
 
VIHKIMINEN
 
Mulle on aina ollut selvää, että morsian seisoo vasemmalla puolella ja sulhanen oikealla - suvut, kaasot ja bestman asettuvat vihkimisen ajan myös tämän mukaan. En ole kuitenkaan koskaan miettinyt, että miksi näin. Nyt selvisi sekin; Sulhasen tulee seistä oikealla puolella, jotta hänen miekkakäkensä olisi vapaana. Myös bestmanin tulee seistä oikealla puolella, jotta hän voisi torjuta morsiamen suvun yritykset taistella morsian takaisin. Lieneekö siis parempi, että meidän vihkimisessä vieraat saavat asettua miten haluavat. :D (Tosin meillä nyt muutenkin on tämä vihkiminen vapaamielisempi, sillä kyseessä on siviilivihkiminen puistossa). Vihkimisen jälkeen morsiusparin päälle on ollut tapana heittää riisiä (monissa kirkoissahan tämä on nykyään kielletty), sillä se edesauttaa hedelmällisyyttä. Meillä vieraat puhaltelevat päällemme saippuakuplia, mitähän sekin sitten meinaa.. liukasta liittoa?
 
                                                                           

HÄÄJUHLA
 
Sitten päästäänkin varsinaisiin bileisiin! Perinteiden mukaan morsiamen tulisi käydä pissalla jollakin pehmeällä paikalla, kuten nurmikolla. Pehmeällä paikalla pissiminen nimittäin tietää pehmeitä synnytyksiä. Ajatus tästä kuitenkin hieman kauhistuttaa mua, koska Marttilan majakalla on niin isot ikkunat, että varmasti joku vieraista näkisi tämän monsterimorsiamen paljaan pyllyn. Voipi olla siis parempi, että suosiolla jonotan niihin pikkuvessoihin, mihin kaikki muutkin jonottavat. Oikeastihan kesäniityillä pissiminen olisi paljon helpompaa, kuin ison puvun kanssa ahtautuminen pikkukoppiin.
 
Kakunleikkuuseenkin kuuluu monia uskomuksia. Me halutaan kakunleikkuu, koska se on itsessään jo ohjelmanumero. Entisaikaan sen on kuitenkin ajateltu merkitsevän lapsensaantia. Se, kenellä on käsi kakkua leikatessa päälimmäisenä, tulee määräämään liitossa. Joidenkin mukaan taas se, jonka käsi on alimmaisena leikatessa kakkua, määrää avioliitossa... Eli niin siis mitä, kumpi tässä nyt määrää ja kumpi on tossun alla? Mites se polkaisu toisen varpaille? Sillähän selviää myös, kuka määrää kaapin paikan.
 
Morsiamen saapuessa juhlapaikalle tulisi hänelle tarjota herkkupalaa, jotta jatkossa talo ei tule koskaan kärsimään puutetta. Lasketaanko myös tervetuliaismalja herkkupalaksi? ;D Muutama viittaus onkin ollut tässä jo alkoholiin.. Muistakaahan, että jos morsian juo paljon hääpäivällisen aikana, hän saa juopon miehen itselleen - Eli ei huolta, tarkkoja ollaan! (Ja ajatus ryyppäämisestä omissa häissä ei vain innosta).
 
Kuten mainitsin, niin meidän häissä heitetään sukkanauha (olin tosissani kirjoittanut ensin sukkakimppu ja huomasin virheen vasta paaaljon myöhemmin, kun olin tämän tekstin jo julkaissut) sekä kukkakimppu (tätä varten teen oman kimpun, en halua heittää äidin tekemää morsiuskimppua). Morsiuskimpun heiton avulla on ennustettu, kuka naimattomista naisista avioituu seuraavaksi. Kimppu pitäisi heittää parvekkeelta tai portailta olan yli neitosten joukkoon. Se, joka saa kimpun, on seuraava morsian.
 
Seuraavaksi pitäisi etsiä ukkomies naimattomien miesvieraiden joukosta. Aluksi sulho riisuu sukkanauhan morsiamen reidestä ilman käsiä (mua silti vähän mietityttää tää, sillä mun puku ei ole mikään täyspitkä) ja sen jälkeen sukkanauha heitetään olan yli poikamiehille. Ohjelmanumeroa voi hieman höystää laittamalla helmojen alle muutakin tavaraa, kuten vasaraa ja pakettinarua. Mun mielestä ihan paras oli kaverin häissä ollut pulloharja. :D Voi kuitenkin olla, ettei mun helmojen alle laiteta muuta kuin se sukkanauha, sillä eihän nyt tea lenght mittaisen puvun alle mitään ylimääräisiä saada ilman, että ne on lattialla kaikkien nähtävillä - tai sitten mä sidon ne reisiin kiinni. :"D
 
 


HÄÄYÖ
 
Meidän hääyön viettopaikka on vielä auki. Olemme harkinneet vuokramökin sekä hotelliyön väliltä, mutta onneksi tässä on vielä aikaa harkita eri vaihtoehtoja. Ehkä me pystytetään telttajuhlapaikan pihalle. :D Kaasoilla ja bestmanilla on suuri merkitys hääyön valmisteluissa, mutta luulenpa, että minulle ja herra T:lle riittää ihan vain kahdenkeskinen aika. Vanhojen uskomusten mukaan pala juustoa ja leipää häävuoteessa estävät lapsivuodeongelmat, sakset vuoteen alla tietää tyttölasta ja vasara poikalasta. Vasara muuten suojaa myös kaikelta pahalta ja raha patjan sisällä tietää vaurautta. Vasara tai sakset on ihan okei, jos ne tosissaan on sängyn alla, eikä patjan alla. Voi olla, että siinä vaiheessa sakset ja vasarat sais lähteä aikamoista vauhtia, jos sellaiset löytäisin väsyneenä meidän patjan alta. :D Tai se leipäpala ja juusto...
 
Sängyssä ei saisi missään nimessä olla sinistä peitettä, sillä se merkitsee huonoa onnea. Meidän tulisi myös nukkua päät kohti pohjoista, mikä tuo onnea avioliittoon. Suoraan sanottuna siinä vaiheessa yötä en paljoa mieti, että missä on pohjoinen ja missä etelä - ei sillä, että osaisin edes ilmansuuntia. Hups. Häävieraiden myös pitäisi saatella morsiuspari vuoteeseen, mikä edistää hedelmällisyyttä ja ajaa pahat henget tiehensä. Toivoisin kuitenkin, että meidän vieraat jää bailaamaan niin pitkäksi aikaa, kuin mieli tekee. :D Ei tarvita saattajia, kiitos. T:n myös pitäisi kantaa mut kynnyksen yli, jotta en olisi kosketuksissa pahojen henkien kanssa, mutta mietitään tätä sitten, kunhan olen ensin laihduttanut sen +10kg.
 
Että semmoisia.
 
Lähde: Naimisiin.info & Naimakaupat.com
 
 


2 kommenttia:

  1. Olipas kiinnostava postaus, tuli paljon uutta tietoa! Meidänkin häissä tullaan kyllä näkemään monia perinteitä, kimpun ja sukkanauhan heitto sekä kakunleikkaus ovat ehdottomasti pakollisia. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että sait postauksesta uutta tietoa! :) Ihanaa, että nämä vanhat perinteet löytävät vielä edelleenkin paikkansa häissä. :)

    VastaaPoista